Ngepeng sikit2

06 October 2011

Hikayat Episod 5

Tuan Muda Pauh membuka mata secara koho - koho. Dia menggeliat sedikit, membetulkan urat yang tersalah parking. "Terjenero dalam posisi cangkung adalah satu kesilapan yang bisa membawa padah di masa hadapan. Lelaki sejati harus berfikir jauh tentang kekuatan pinggang agar bakanya terjaga." Pesan Pendita Lipat, tengiang-ngiang di telinga Tuan Muda Pauh. Dia pantas berdiri dan menghirup udara malam sedalam-dalamnya. Matanya meliar mencari teman seperguruannya. Kedengaran ada bunyi halus di kepala kapal nelayan yang menjadi kenderaan dan tempat bermalamnya. Tuan Muda Pauh cermat mengatur langkah ke sosok tersebut supaya tidak mengejutkan anak - anak kapal lain.

" Tuan hamba tidak tidur?" tanya Tuan Muda Pauh sambil mengeyeh tahi mata.

Kruk krak, kruk krak..... " Hamba lapar perut," kata Sang Dugung sambil meranggoh sebiji buah topoh. Matanya jauh memandang ke hadapan, ke tengah lautan luas di malam buta. Gelap gelemat, bintang pun malu hendak keluar. " Huh, orang berpesan bawa Ipad, tuan hamba enggan, sekarang sudah bosan kabo letewww," seloroh Tuan Muda Pauh. " Tengah laut begini mana ada 3G, wifi jangan fikirlah," kata Sang Dugung sambil membaling teras topoh jauh ke laut. " Koleksi wayang kulit hamba pun jadi jika dilayan," jawab Tuan Muda Pauh pendek. Sang Dugung mendengus perlahan sambil mengambil buah lai cina dari dalam galas kain batik. " Hulur buah topoh sutir," pinta Tuan Muda Pauh. " Topoh habis, lai cina sahaja yang ada." " Baso bucik, makan tidak ingat orang," Tuan Muda komplen dalam hati.

Fikiran Tuan Muda pauh melayang mengenangkan misi yang diberikan oleh guru mereka. Menumpaskan sindiket jahat Saudagar Atar Dainan bukan hal yang boleh diperkecilkan. Sebut sahaja maulana Dainan dari Senegal dalam perbualan bisa membuatkan orang di kedai kopi tidak sedap duduk. Bukan sedikit cerita tentang Maulana Dainan. Harta Maulana Dainan sudah setinggi bukit, ilmu yang dimiliki pula setinggi langit. Khabarnya Maulana Dainan mampu berulang alik dari negeri asalnya, Negri Senegal ke Tanah Meseng dalam masa sekerat hari sahaja. Peri kejahatan jangan dicerita, hulu hilir rata negeri sudah tahu. Sekiranya Pendita Lipat sudah menurunkan misi sudut sukar ini kepada mereka berdua, alamatnya sudah dekat dengan tamat perguruan adanya. "Serok rokok sapa habih, serok kopi tinggal sikit." pesan Pendita Lipat sebelum mereka memulakan misi ini. Maksudnya setiap pekerjaan itu berlainan, walaupun nampak sama pada amalan.

Tiba - tiba Sang Dugung berkata " hamba berfirasat tidak baik mengenai misi kali ini." suasana bertukar menjaid serius. " Adakah kerana kehebatan Maulana Dainan Sengenal yang digege-gegekan itu membuatkan tuan hamba tidak sedap hati?'' tanya Tuan Muda Pauh. " Jolo jugak..." jawab Sang Dugung pendek. "Tapi....." ayatnya tergantung di situ. Sang Dugung terdiam, agak lama. Tuan Muda Pauh tidak sedap menunggu ayat tergantung. "Tapi gedio tuan hamba?!" tanyanya separuh menjerit. Sang Dugung terkanjak sedikit mendengar ketidaksabaran sahabatnya itu. " Hamba mahu menunjukkan tuan hamba sesuatu, tenangkan hati terlebih dahulu." kata Sang Dugung. Dia perlahan - lahan mengambil galas kain batik di kakinya dan mengeluarkan sebilah kelewe.

" Tidak salah hamba ini Kelewe Pelipat milik tuk guru. Mengapa boleh ada dengan tuan hamba?" tanya Tuan Muda Pauh. Hatinya berbaur perasaan terkejut, konfius dan lapar perut. Kelewe pelipat adalah harta kesayangan dan senjata utama guru mereka. "Tuk guru meminjamkan hamba kelewe ini beserta segala rahsianya. Dia juga berpesan jangan sesekali dikeluarkan kelewe ini kecuali pada ketika yang perlu dan mengizinkan sahaja. Tapi tidak salah hamba jika ditunjukkan kepada tuan hamba. Ini bukan pertama kali kita melihatnya, dih? " Tapi, bakpa tuk guru meminjamkan kelewe keramat ini kepada tuan hamba?" soal Tuan Muda Pauh. "Barangkali tuk guru merasakan untuk menewaskan manusia sebiso Maulana Dainan, senjata seperti Kelewe Pelipat ini satu kemestian. Kita berdua hanyalah manusia yang masih dalam perguruan, ilmu masih cetek. Tanpa kelewe keramat ini, kita tidak berpeluang sama sekali. Apatah lagi Maulana Dainan itu ahli dalam ilmu bau - bauan, ilmu yang asal dari Negri Senegal. Ilmu asing bagi kita." jawab Sang Dugung panjang.

"Sekiranya sebegitu biso Maulana Dainan Senegal, mengapa tidak tuk guru sahaja yang pergi. Sebaliknya kita yang muda ini yang diarahnya pula?" ujar Tuan Muda Pauh. Sang Dugung tersengih " Entahlah sahabat, mungkin tuk guru mahu menguji kita. Mungkin dia sudah nampak apa yang berselindung dari kita. Tetapi sekiranya Kelewe Pelipat sudah diamanahkan, tidak syak lagi kita bakal mengharung lautan darah." Tuan Muda Pauh telan air liur. Dari kepala kapal nelayan tersebut, Tuan Muda Pauh ternampak kelip-kelip api, bau minyak atar seperti menari - nari di udara, tanda pengkalan rahsia Maulana Dainan sudah dekat. Mengenang kembali kata - kata sahabatnya tadi, Tuan Muda Pauh tersenyum sini.

No comments:

Iklan Berbayar