Ngepeng sikit2

20 April 2011

Andainya mum jadi bos...

kalu mum jadi bos, mum nak wat gapo???

aku semestinya xtahu bila lagi buleh jadi bos...

stakat koya2 sket tu buleh laa...

tapi aku pelik dengan perangai sesetengah orang hok jadi bos...

walaupun dio tu sekadar ank bos [tidak berkaitan dengan sesiapa yang masih hidup ataupun yg telah meninggal dunia] yang bossy & koya mcm bos doh2...

or telah jadi bos...

setiap pekerja adalah aset untuk kompeni, bukan liabiliti...so hargai lah staf anda...jangan duk eskyen sangat cakap "kalau awak tanak kerja, ramai lagi orang yang nak kerja" kecuali laa oghe tu mmg hok jenis xpaka kawal...mana lah tau bos akan kehilangan sumber manusia yang sangat berharga?

kalau cakap dengan pekerja tu xleh ke cakap elok2...suruh pekerja professional...tapi ko cakap dgn staf mcm nk maki hamun je staf tu...

time2 staf gi tanye apsl claim dia kena potong...jgn laa ko tau nk marah je staf tu...explain laa leklok...mane laa tau ko yang silap dia yang btol...bodoh~

jangan jatuhkan hukuman selagi ko xdpt explaination drpd staf ko ataupun ko ada bukti dia buat kesalahan...siap2 duk cerita benda2 buruk yg ko reka2 kt staf lain lagi...tu kan namanya menfitnah???

time meeting tu aku tau laa ko bos...mmg patut ko yang meraban2 berleter time tu...tp bila ko tanya staf tu bagi laa peluang utk dia bercakap...ko jugak yang tanya dan suruh dia explain...

aku tau pangkat ko dh tinggi sket walaupun ko bukan bos...dan aku tau ko baik dan selalu mengampu & kipas2 bos...tp bila kita wat silap janganlah segan utk mengaku...ni siap cakap "aku dh berpengalaman berbelas2 tahun...ko org baru ape tau..." at least aku tau hormat ko...tapi ko tu yang bangang...pengalaman kalo berbelas tahun tapi di takuk yang sama baik xpayah...nampak sangat ko tu xleh improvekan diri ko...

pendek kata sebagai bos ko jangan laa duk kerek2 sgt...ko pun akan mati mcm org lain gak...bukan nyeh ko ni tuhan...ingatlah walaupun segalanya2 memerlukan wang, tapi wang tu bukan segalanya2...

p/s: aku benci staf/bos yang xleh lepak dgn org bawahan...stupidfakkk...akhir bulan ni dapat gaji confirm aku anta notis berenti keje...

3 comments:

sang helang said...

hahahaha....
bravo bravo

kecupu11 said...

hahahahaaa..sedak2

Amy Rimba Bara said...

ni mesti dekat kolum Pauh Geram Bedooh Bnar Nah~~

Iklan Berbayar